MútuaTerrassa participa en una prova pilot per detectar el càncer de pulmó de forma precoç

El Projecte Cassandra uneix societats científiques de tot l'estat espanyol per testar un cribratge d'aquest càncer entre fumadors


  • Comparteix:

Una dona apagant una burilla / Foto: acn

Una dona apagant una burilla / Foto: acn

L'Hospital Universitari MútuaTerrassa participarà en una prova pilot per fer un cribratge per detectar casos de càncer de pulmó de forma precoç. Es tracta d'una prova TAC de baixa dosi que es faria anualment en pacients d'entre 50 i 70 anys que siguin fumadors o ho hagin sigut durant 15 o 20 anys fumant un paquet diari. Les persones que compleixin aquests requisits poden adreçar-se al seu metge de capçalera per presentar la seva voluntat de participar en la prova pilot que començarà al juny. Aquest test es fa amb el suport del Projecte Cassandra i amb la participació d'una quarantena d'hospitals del territori espanyol, nou dels quals són catalans.

El cap del servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa, el doctor José Sanz, explica que aquest cribratge "ajuda a rebaixar la mortalitat en pacients amb càncer de pulmó, tal com s'ha demostrat en països on s'ha fet com els Estats Units, els Països Baixos o Bèlgica".

Amb aquest projecte es vol introduir aquesta prova als hospitals per rebaixar la taxa de mortalitat d'aquesta malaltia entre la població, d'una forma semblant a la prova de mamografia. Però, el doctor Sanz alerta que aquesta serà una prova pilot i, per tant, és finita. Encara que la intenció és "fer ressò perquè aquest cribratge es promogui des dels governs i pugui arribar a tothom".

La intenció és detectar el tumor de forma precoç perquè el pacient pugui passar per una cirurgia i parar la malaltia com més aviat millor. Si en els pacients que se sotmetin a la prova pilot es troba algun tumor, començarà el tractament necessari; si no se'n troba cap, es programarà una nova cita un any després.

Sanz també retreu les crítiques que rep aquest cribratge per part d'algunes societats científiques, que comenten que "el càncer de pulmó és un problema autoinfligit pel pacient, pel fet de ser fumador. I que si nosaltres donem el missatge de què podem detectar el càncer en una fase precoç la gent seguirà fumant". El cap del servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa explica que, a banda del cribratge, ha d'haver-hi una sensibilització sobre els problemes que comporta fumar i un acompanyament per aquelles persones que vulguin deixar de fumar.

Alguns centres de salut, com el CAP Valldoreix, compten amb una unitat de tabaquisme per iniciar un tractament i ajudar a les persones que vulguin deixar de fumar.


Dr. José Sanz

Hi ha molta crítica al cribatge de càncer de pulmó, per part d'epidemiòlegs o altres societats científiques, perquè diuen que al final el càncer de pulmó és un problema autoinflingit pel pacient, pel fet de ser fumador. I que si nosaltres donem el missatge de que podem detectar el càncer en una fase precoç la gent seguirà fumant.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.